W prezentacji omówione są: babka ziemniaczana, kartacz, kindziuk, kiszka ziemniaczana, kołduny, kumpiak, kutia, mrowisko, pierekaczewnik, ser koryciński, sękacz.
Opisy potraw są w notatkach pod slajdem (przy wyświetlaniu widoku prezentera są one widoczne dla czytającego). W załączniku znajduje się również plik ze zdjęciami i notatkami, z jakiego można czytać notatki w podczas normalnej prezentacji.
Kuchnia Podlaska.pptx (122,3 MB)
Kuchnia Podlaska (zdjęcia i notatki).pdf (5,4 MB)
Kuchnia Podlaska (wykeślanka).pdf (24,8 KB)
Kuchnia Podlaska (wykeślanka klucz).pdf (26,1 KB)
Do lekcji przygotowane są również wykreślanki:
- w załączniku do druku wraz z kluczem oraz
- online: Kuchnia Podlaska (część 1) (słowa: kiszka, serkorycinski, kołduny, sękacz, cepelin, kartoflarz, kartacz) Kuchnia Podlaska (część 2) (słowa: babka, pierekaczewnik, kindziuk, tarciuch, mrowisko, kumpiak, kutia)